Miért fontos az edzés, avagy hogyan ne bolondulj meg karantén idején

Amikor kihirdették az újabb szigorításokat és ovik-sulik bezárását, az első mémek arról szóltak, hogyan éljük túl ezt, a barátnőm is azt mondta kétségbeesetten hogy intravénásan fogja tolni a bort és a kávét. Az a helyzet, hogy ez tényleg egy kimerítő időszak, amikor már amúgy sem állunk a legfényesebben idegileg. Viccelődni fontos, a nevetés jót tesz, de azért kellenek más megoldások is. 

Sokan úgy gondolják, hogy amikor annyi dolog van és hatfelé kell szakadni, akkor „már csak az hiányzik, hogy még valami legyen”, úgyhogy lemondanak az edzésről, mert anélkül lehet élni, ne alapvető szükséglet. Pedig nem biztos, hogy ez a legjobb ötlet. Amikor azt mondom, edzés, nem kell az egyórás fárasztó edzésre gondolni, már napi 15-20 perc mozgás jó, ha belefér a mindennapokba, mert sokat segíthet a karanténosdi túlélésében.

Miért jó az edzés?

Hozzájárul az egészséges immunrendszerhez

A mozgás pozitívan befolyásolja az immunrendszert, ellenállóbbak leszünk a betegségekkel szemben. Ha erős az immunrendszer, már annyira aggódni sem kell, hogy mitől leszünk betegek, már emiatt is megnyugtatóbbak lehetnek a napjaink, hiszen az egészséges táplálkozás mellett a mozgással tehetünk a legtöbbet az egészségünkért.

Segít a stresszkezelésben

Mindenkinek másmilyen edzésforma lesz az, ami segít kiereszteni a gőzt. Van, akinek a pörgős edzések kellenek, ki kell izzadnia a sok feszültséget, míg másoknak az kell, hogy az állandó pörgéssel teljes kontrasztban álló lassabb mozgásformákat végezze. Bármelyik típusba is tartozol, most ezekből az edzésekből kell arányaiban több, hogy tutibiztos gyorsan beüssön a stresszmentesítő hatás.

Javítja az alvás minőségét

A rendszeres edzés segít abban, hogy hamar álomba merüljünk, ne forgolódjunk annyit (máris nyertünk egy csomó időt!), de ez nem is annyira „extra” sokaknak, mivel valószínűleg a megnövekedett feladatmennyiség miatt általában kidől a többség, viszont a rendszeres mozgás abban is segít, hogy jobb legyen az alvás minősége, azaz pihentetőbb legyen az a pár óra, amit alvással töltünk. A mozgás és a megfelelő mennyiségű és minőségű magnézium bevitele csodákra képes és sokat javíthat az alvásminőségen.

Enyhíti a derék- és hátfájást

Most sokkal többet ülünk, stresszesen, befeszülve, határidőkkel és aggodalmakkal nyomasztva, amit felváltunk azzal, hogy a gyerekek kisebb asztalánál kuporgunk vagy a matracon görnyedve játszunk velük. Egyik sem tesz jót a gerincnek. Bármilyen mozgás jól fog esni a gerincnek, kicsit beindítjuk a keringést, az ízületi folyadék termelését, átmozgatjuk a gerincet mindenféle irányban, amire eredetileg ki lett találva. Egy könnyed átmozgatás enyhíti az ilyen-olyan fájdalmat. Ha pedig nem fáj semmi, könnyebb zenben maradni, valahogy kevésbé vagyunk ingerlékenyek, ha jobb a közérzetünk.

Szükség van egy olyan rutin kialakítására, amibe belefér a rendszeres mozgás. Ráadásul ez a mozgás jó, ha olyan, amit nem gyötrelemként élünk meg, hanem érezni a pozitív hatását. Lehet, hogy a szokásos edzés most csak olaj lenne a tűzre, de a rendszeres könnyed jóga, Pilates, egyedül sétálás életet mentet (szó szerint is, meg azért is, mert ingerültségünkben nem nyírjuk ki azt, aki valami rosszat szólt vagy „úúúúúgy nézett”).

Keress magadnak egy olyan mozgós időtöltést, ami kicsit felfrissít! Amitől a keringésed jobb lesz és beindítja azokat a hormonális folyamatokat, amitől kicsit enyhül a stressz és jobban tudsz aludni. Nem kell megváltani a világot, csak napi 1-2x felkelni az asztaltól vagy kiszállni a gyerekhajkurászós mókuskerékből.

Máté Noémi, Pilates oktató és gerinctréner

pilatest.hu