Mesélj szívből gyermekednek! Segítünk!

A fejből mesélés csábító, de bizony sokszor nehéz feladat. De ne aggódj! A Pompás Napok mesemondói segítenek.
Bátorítani szeretnénk, hogy mégis belevágj, mert néhány egyszerű lépéssel a mesemondás élmény lesz számodra és a gyerkőcök számára is.
Lépésről-lépésre mutatjuk meg, hogyan csináld szívvel-lélekkel.

Első lépés

Dőlj hátra, és olvasd el a választott mese szövegét!
Mi most a Tulipánból lett királyfi című mesét ajánljuk figyelmedbe. Ezt a meseszöveget a Pompás Napok Mesetárában is megtalálod.

Második lépés

Tetszett a történet?
A tavaszhoz jól kapcsolódó történet a Magyar Népmesekatalógusban a varázsmesék között szerepel, és alkalmas különböző korú gyerekek egyidejű szórakoztatására is.
Míg az apró gyerekek figyelmét a hőst segítő állatok kötik le, a nagyobbak már a párválasztás módját járhatják körbe gondolatban. Felettébb izgalmas a mese hősének alakja, de a különleges tulajdonsággal rendelkező királylány is számos kérdést vethet fel, akár egy fiatal felnőtt számára is. A mese szimbólumai pedig újabb tereket nyitnak a gondolatoknak és remek családi beszélgetéseknek.

Harmadik lépés

Első olvasat után idézd fel magadban a mese szereplőit! Ki kivel találkozott? Hogy szólították meg egymást?
Szuper, ha már első elolvasás után mindenki eszedbe jut! Ha valaki kimaradt, sebaj, olvasd el újra a mesét, mert repetitio est mater studiorum (ismétlés a tudás anyja).

Negyedik lépés

Milyen helyszínek tárultak eléd? Milyennek képzeled ezeket?
Az élőszóban való mesélésben akkor van sikerélménye a mesemondónak, ha szavaival megfesti azokat a képeket, amelyek a történetben megmutatkoznak. A gyerekek imádják a leíró részeket. Amikor ezt átgondolod, a mese szövegére is támaszkodhatsz, így gyűjtve muníciót a meséléshez. A mesemondás alatt így már nem is kell majd gondolkoznod azon, hogy pl. a tüskebokorban károgó varjú kétségbeesetten vergődött-e.

Ötödik lépés

Emlékszel az olvasottak alapján a történések sorrendjére?
Ha igen, akkor már csak egy lépés van hátra.
Ha még nem emlékszel pontosan, és valami kimaradt, akkor olvasd el újra a meseszöveget! Hidd el, nem ablakon kidobott idő, mert olyan részeire is felfigyelhetsz ekkor a mesének, amin eddig átsiklottál. A rendszeresen mesélők 6-7 alkalommal biztosan elolvasnak egy népmesét.

Hatodik lépés

A mese felidézését segíti a mesetérkép is. Nézd csak a Pompás Napok mesetérképét!

Hetedik lépés

Meséld el a mesét gyerekeidnek! Akár többször is, főként, ha ők maguk is igénylik ezt.
A 5-szer elmondott mese gördülékenyen fog menni már a 6. alkalommal. 10-szer elmondva már nem kell a történeti sorrendre figyelned, szinte magától megy. Ha még többször elmeséled, a gyermekeid is tovább fogják mesélni és egész életükben emlékezni fognak a közösen eltöltött mesés időre.

További mesés élmények

A mesehallgatás önmagában is nagy élmény a gyermekeknek, de további tevékenységeket is kapcsolhattok hozzá. A meséhez kapcsolódó mesetérkép színekkel való feltöltése során, vagy más alkotás elkészítésével nagyszerű, közös élményben lehet részetek.
Ebben a Tavaszi családi alkotófüzetünk kivágható, színezhető sablonokkal is segít.
További kreatív ötletet a Pompás Napok YouTube csatornáján is találhatsz Mesesziluett címmel.

Gyakorlat teszi a mestert!

Ha szeretnél fejből és szívből mesélni a gyermekednek, érdemes a többi mesénél is végigjárni ezeket a lépéseket. Sok örömet fogsz szerezni a mesehallgatóknak és kiderülhet, hogy számodra ez már nem egy újabb feladat, hanem izgalmas felfedező út.
A népmesékben az élet lényeges kérdéseire adott lehetséges válaszok vannak elrejtve. Felnőttként saját örömünkre is bejárhatjuk a belső utakat. A gyerekek pedig a lehetséges élethelyzetekről, fordulatokról hallanak – ha úgy tetszik tanulnak -, amelyek későbbi tapasztalásaik alapján új, és új jelentést hordoznak majd az önálló felnőtté válás útján.

Nevelés játékkal és mesével – lehetséges!

A Pompás Napok csapatában hisszük, hogy nevelni játékkal és mesével lehetséges.
A pompasnapok.blog.hu oldalon sok ötlete adunk ehhez, illetve online kurzusaink a szülök számára is elvégezhetők a pompasnapok.sensei.hu oldalon.
Meséléssel kapcsolatos cikksorozatunkban további izgalmas vetületeit ismerheted meg ennek a műfajnak. Olvashatsz arról is, hogy miért fontos ma újra felfedeznünk és újra élesztenünk elődeink több évszázados mesemondó hagyományait.
Mesemondás, mint rituálé 3 részes cikksorozat
Kívánunk kellemes időtöltést a család minden tagjának!

Dr, Deák-Zsótér Boglárka és Kormos Rebeka
alapítók, mesemondók
Pompás Napok – nevelés játékkal és mesével – lehetséges!