Biztonságos illóolaj használat kisgyerekkorban

Dr. Takács-Tóth Diána
vegyész, aromaterapeuta, a gyógyszerészi-kémia doktora
www.diadeur.hu

Az aromaterápia reneszánszát éli. Mivel a szabályozások meglehetősen homályosak, sok minden tisztázatlan, ezért megszámlálhatatlan téves információ kering online és offline – szintén.

Én pedig azt a célt tettem fel magamban, hogy segítek a nem kicsit elfoglalt anyukáknak rendet tenni ebben az illatos zűrzavarban.

Az aromaterápia eszközei az illóolajok. Az illóolajokat különböző eljárással vonják ki az aromás növényekből kémiai beavatkozás nélkül. Attól, hogy természetes anyagok, még nem jelenti azt, hogy tudatosságot, szakértelmet és óvatosságot mellőzve lehetne alkalmazni. Különösképpen gyermekeink kezelésére.

Az aromaterápia nem ígér öröklétet, sem azt, hogy ezentúl nem leszünk betegek.

Mégis mire jók az illóolajok?

Aki az illóolajok rendszeres használója, tapasztalatok szerint kevesebb betegséggel találkozik, kevésbé súlyos esetekkel számolhat és rövidebb lefolyású folyamatokkal.

Milyen aromaterápiát használhatok a babámnál?

Protokoll szerint a baba életének első három hónapjában szakemberek nem javasolják az illóolajok használatát (mivel semmiféle kísérlet sem áll rendelkezésre -érthető módon).

Három hónapos kor után kezdhetjük bevezetni szükség esetén nagy hígításban, csekély dózisban a legszelídebb, prémium minőségű terápiás hatású 100% tisztaságú illóolajokat. A Diadeur márka illóolajai megfelelnek a legmagasabb minőségi követelményeknek.

Hasfájós pocak kezelése: egy evőkanál sárgabarackmag olajba cseppents 1 csepp mandarin illóolajat, ezzel kend be finoman a kicsi pocakját!

Immunerősítésre legjobb a baba számára az anyatej. Amennyiben bármilyen oknál fogva szükséges az immunrendszerét trenírozni, válaszd a teafa vagy pálmarózsa illóolajat, ami széles körben ismert fertőtlenítő és immunrendszer stimuláló illóolaj. 2-3 cseppet párologtass diffúzorba téve.

Kedélyállapot javítására párologtathatsz édesnarancs vagy citrom illóolajat. Rosszul alvó, nyugtalan baba álmát őrizd orvosi levendulával vagy mandarin illóolajjal. Csepegtess a diffúzorba 2-3 csepp illóolajat, vagy csepegtesd egy papírzsebkendőre azt, és helyezd a kiságy közelébe olyan távolságban, hogy a baba ne érhesse el.

Kisgyermekkorban is nagy segítség lesz a mandarin illóolaj, ugyanis segít feldolgozni a napi eseményeket. Azoknál a gyerekeknél, akik nehezen szokják meg a közösséget, javasolni szoktam, hogy csepegtess a nyunyójára.- amit mindig magánál tart – 1-2 csepp mandarin illóolajat. Az illatélmény az otthon biztonságára fogja emlékeztetni, ahol rendszeresen mandarin illat lengi körül. A nyunyó olyan részére csepegtesd az illóolajat, ami nem tud közvetlenül érintkezni a gyermek bőrével, pl. a maci hóna alá.

Egy éves kortól használhatjuk nyákoldásra az eukaliptusz radiata illóolajat, azonban krupp, asztma esetén kerülni kell, ilyenkor a tömjént hívhatjuk segítségül. Száraz köhögés csillapítására párologtassunk vietnámi (citromos) eukaliptusz illóolajat!

Ovis korú gyereknél gyakoribb a növekedési fájdalom, egy evőkanál körömvirág olajba csepegtess 1-2 csepp copaiba illóolajat, s masszírozd át vele a fájós lábacskát! Fájdalomcsillapító hatásának köszönhetően hamar enyhül a kellemetlen érzés. Friss seb, kisebb égési sérülés, horzsolás esetén tiszta teafa illóolajjal fertőtleníthető, a hámosodást az orvosi levendula illóolajával gyorsíthatjuk.

Fontos!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mielőtt használsz egy terméket – bármilyet! – mindig végezz bőrpróbát: kenjél a felhasználni kívánt krémből, olajból a csukló belső felére, s ha 12 óra múlva sem észlelsz negatív elváltozást, bátran használhatod! Amennyiben bőrpír, vagy egyéb kellemetlen tünet jelentkezik, abba kell hagyni a kezelést, más kencét kell választani!

Mely illóolajok tiltólistásak kisgyermekkorban?

Szigorúan kerülendő 6 év alatt a borsmenta illóolaja, mivel légzésgörcsöt okozhat a kicsiknél magas mentoltartalma miatt. Kerülni kell a fahéj különböző változatait, a szegfűszeget, oregánót, kakukkfüvet, rozmaringot, csillagánizst, kúszó fajdbogyót, orvosi zsályát. Ezek használata felnőtt korban is körültekintést kívánnak számos ellenjavallata és a gyógyszerkölcsönhatások miatt.

Hogyan használjam?

Leggyakoribb felhasználási mód a párologtatás. A mécseses párologtatás helyett többek között biztonsági okokból válaszd a párologtatás legmodernebb módját, a diffúzor használatát! Vízzel kell feltöltened a jelig a készüléket és 10-15 nm szoba esetén a kisbaba mellett három hónapos kortól 2-3 csepp illóolajat csepegtess hozzá! Egy éves kor után 5 cseppnél több nem szükséges!

Készíthetsz az immunrendszer védelmében masszázsolajat gyermeked számára: 100 ml sárgabarackmag olajhoz tegyél 1 ml pálmarózsa és 1 ml édesnarancs illóolajat! Ezzel a házi masszázsolajjal sokat tehetsz gyermeked egészséges lelki fejlődéséért az immunrendszer stimulálása mellett. Mindezen pozitív hatások mellett a mandarin könnyű álmot ígér.

Az esti fürdőt hatékonyabbá teheted, ha aromás fürdőt készítesz kisgyermekednek. Az illóolaj vízben nem, csak zsírban oldódik, apoláris szerkezetű, ezért nem fogjuk közvetlenül a fürdővízbe csepegtetni, mert a víz felszínén úszó illóolaj bőrirritációt okozhat. Ehelyett természetes emulgeátorba pl. mézbe, tejbe, tejszínbe csepegtess 1-2 csepp orvosi levendula vagy indiai citromfű illóolajat, s meglásd, a hatása nem marad el!

Mellkas bedörzsölőt is készíthetsz felsőlégúti megbetegedések esetén. Egy éves kor felett 100 g felolvasztott kókuszzsírhoz keverj 1 ml eukaliptusz radiata, 0,5 ml teafa és 1 ml pálmarózsa illóolajat. Ezzel naponta háromszor vékonyan kend be kisgyermeked hátát és mellkasát is.

Hogyan NE használjam gyermekem kezelésére az illóolajat?

SOHA NE KEND TISZTÁN AZ ILLÓOLAJAT A BŐRRE, mivel bőrirritációt okozhat. Mindig növényi olajjal, zsírral kell hígítani.

Ez alól kivétel a teafa illóolaj, melyet seb fertőtlenítésére használhatsz: 1 csepp teafa illóolajat csepegtess a friss sebre. A II. világháborúban az ausztrál katonák teafa illóolajjal fertőtlenítették sebeiket. Érthető módon, hiszen a teafa Ausztrália őshonos növénye. Herpeszt, pattanást, aftát is lokálisan ecsetelhetsz hígítatlan teafa illóolajjal nagyobbacska gyerekeknél és felnőtteknél egyaránt. Hígítatlanul az orvosi levendula illóolajat használhatod kisebb égési sérülések és sebek gyors gyógyulásához.

SOHA NE ALKALMAZD SZÁJON ÁT az illóolajat! Nagyon erős koncentrátumok, teljesen szükségtelen a szervezetet terhelni vele amellett, hogy Magyarországon törvény tiltja az illóolajok orális használatát márkától függetlenül. Tehát, ez a törvény minden illóolaj forgalmazóra vonatkozik minőségtől, ártól és márkanévtől függetlenül.

Hogyan tároljam biztonságban az illóolajat?

Eredeti csomagolásában. Ha erre valami miatt nincsen lehetőség, akkor olyan üvegben, amely nem engedi át a napfényt. Mindig legyen ráírva, amit tartalmaz a fiola. Hűvös helyen, ahol a gyermek semmilyen körülménye között sem éri el! GYERMEKEKTŐL TÁVOL TARTANDÓ! A nem megfelelő adagolás éppen akkora veszélyt jelent a gyermekek számára, mint a gyógyszerek esetében.

Kérj bátran szakembertől tanácsot, kérdésed esetén én is örömmel állok rendelkezésre: info@diadeur.hu