BETŰK? KÉPBEN VAGYOK!

– Képes betűkalauz kíváncsi gyerkőcöknek –

„Ez milyen betű?” 

Hangzik a sokat ismételt kérdés. Gyermekünk érdeklődése fáradhatatlan, és bajban vagyunk, mert nem tudjuk, mit tegyünk: válaszoljunk, vagy ne? Lehet, hogy úgy gondoljuk, hogy nem akarjuk őt idő előtt megtanítani olvasni vagy bizonytalanok vagyunk, mert nem akarjuk elrontani.

Én is ezzel a problémával küzdöttem, hiszen a férjemmel megegyeztünk jó előre, hogy nem szaladunk az iskola elébe. Úgy gondoltuk, rosszabb, ha az iskolában unatkozik és ez esetleg a hosszútávú tanulási élmény rovására megy, mint hogy a gyerek pár hónappal korábban megtanuljon olvasni. Hiszen attól végeredményben nem is lesz okosabb.

De a betűk felismerése nem egyenlő az olvasással!

Alapvetően abban hiszek, hogy ha a gyermek kérdez minket, tudásra vágyik, akkor igyekezzünk neki a korának megfelelően és a lehetőségekhez mérten válaszolni. Így volt ez a legidősebb fiammal is: amióta óvodás lett, egyfolytában a betűket kérdezgette, a hangokkal játszott. Válaszoltam is neki, de azt vettem észre, hogy nehezen jegyzi meg, melyik krikszkraksz mit jelent. Számtalan próbálkozás után jöttem rá, hogy mi a hiányzó láncszem, ami segít neki:

A betűk és képek alakja megegyezik. 

Emlékszem: az első a H betű volt, ami híd lett. Így kezdődött minden, az eredménye pedig egy olyan szakemberek által ellenőrzött egyedülálló képes ábécéskönyv lett, ami nem tanít  se írni, se olvasni, helyette a hangokra fókuszál. A gyerekek a betűk által megismerhetik a beszédünket felépítő hangokat, aminek olvasás-előkészítő szerepe van. A képeket szívvel-lélekkel és akvarell technikával én magam festettem. A könyv végén szemet gyönyörködtető játékos feladatok várják a kíváncsi gyerkőcöket, az ajándék matricakészlet pedig még izgalmasabbá teszi ezt az életre szóló kalandot!

Barangolásra fel: vár a hangok, betűk és képek világa!

A könyvhöz számos kiegészítő készült otthonra: 4 az 1-ben multikártya, ábécés plakát 2 méretben, valamint ablak- és bútormatrica; továbbá pedagógusoknak is elérhetőek oktatási segédanyagok: jutalommatrica készlet, óriás oktatótabló az írott és nyomtatott kis- és nagybetűkkel, demonstrációs lapok (hamarosan), és ajándékutalvány (ballagásra, születésnapra, karácsonyra – bármikorra).

Micskei Detti
https://www.facebook.com/betuk.konyv/