Csigaházak, kavicsok – tavaszi Ötletcseppek a Karantanyán

Mi is az Ötletcsepp Sorozatunk?

A Karantanya csoportban időről időre fantasztikus alkotásokat osztanak meg egymással az édesanyák. Minden remekműben ott lapul a kreativitás, szeretet, együtt töltött minőségi idő, kikapcsolódás, élményszerzés, tanulás, játék- noha a teljesség kedvéért említsük meg a kis kupit, festékfoltokat, esetleg némi őszes hajszín megjelenését a frizuránkban:)! Nagyon szeretnénk, ha a karantanya.hu azaz a Karantanya Klub ugyanígy rólatok is szólna és azt is, hogy a remek ötletek ne vesszenek el, hanem egy helyen, tematikusan legyenek csokorba szedve. Ezért gondoltunk arra, hogy a csoportban fellelhető tippeket és saját ötleteinket, verseket , egymáshoz adott témában kapcsolódó dolgokat egy egy blog formájában is közzétesszük. Most a tavaszi kreatív és kinti benti játék repertoárt és verseket gyűjtöttük össze két fő témában!

Csigaházak

Minden séta, kerti tartózkodás alkalmával biztosan legalább egy kerül a zsebekbe – aztán kallódik a bejárati ajtónál, csap mellett, esetleg vödörben, vagy a dömper platóján az udvaron – jobb esetben lakó nélkül , ugyanott, ahol hagytuk :)! Lássuk mit is kezdhetünk velük!

A tisztítás, fertőtlenítés sokaknál elengedhetetlen lépés, és szükséges ahhoz, hogy a festék befogja és kosz, pormentes legyen a felület. Többen csak beáztattátok fertőtlenítős vízbe, van aki megsikálta körömkefével is, sőt olyanok is szép számmal vannak, akik ki is főzték az üres csigaházakat. Ha pici szódabikarbónát tesztek a vízbe, akkor ki is fehéríti őket egy kicsit. Natúran is használhatjuk a csigaházakat de festve is remekül mutatnak.
Akril festékkel, vízfestékkel, temperával is dolgozhattok, csak arra figyeljetek, hogyha kültérre kerül, akkor lakkozást mindenképp kapjon, hogy ellenálljon az időjárás viszontagságainak! Akril festékhez lehet spray formátumú lakkot kapni, talán azzal a legegyszerűbb dolgozni. Maga az akril sokrétűen felhasználható ( fára, kavicsra, csigaházra, laminált parkettára is) , azonban nem a legolcsóbb kategória.
Vízfesték és tempera is tökéletes a festéshez, talán minden kisgyermekes háztartásban fellelhető. Leleményes anyukák speciális lakk hiányában pedig átlátszó körömlakkal tették tartóssá az eredményt- és tökéletesen bevált ez a házi praktika!
Balázs ( 5) és anyukája pedig azt a tippet adta, hogy a filc is csodálatosan befogja a csigaházakat!

Natúr vonalon mozogva sokan készítettetek szélcsengőt! Persze festve is ugyanilyen remekül mutat!
Ebben az esetben a csigaházakat először javasoljuk ti felnőttek nyugalomban lyukasszátok ki. Erre is több tipp érkezett: volt, aki hústűvel, volt aki icipici szeggel és kalapács segítségével óvatosan, de sokan pici fejű fúróval dolgoztatok. Damilra és ilyen natúr madzagra is fűzhetitek. Ezt a szélcsengőt Eszterék készítették, és elárulta, hogy 2020.márciusa óta az udvaruk dísze ugyanilyen állapotban !

Líviáék pedig egy képkeretbe ragasztották a csiguszokat szív formában- ebbe később kerülhet fotó, esetleg egy egy ág, kavics, toboz- a képzelet szab csak határt! Ragasztópisztoly segítségével kellően stabilan tudtok minden alapanyagot a képhez rögzíteni. Akár magát a keretet is körberakhatjátok csigaházakkal!

Festve pedig ragaszthatjátok botra, farönkre , fakéregre ( ha bentre kerül javasolt kártevő mentesítő anyaggal lekenni- nehogy hívatlan vendég kerüljön a házba) . Kombinálhatjátok krepp papírral, kavicsokkal. Készülhet belőlük játék is. Lehet szivárványos, élénk, pasztel, mintás, egyszínű, csíkos pöttyös – mindenhogy remekül mutat és igazi tavaszias hangulatot varázsol az otthonokba!

Kavicsok

Ha az előbb megemlítettük és kombináltuk őket, akkor bizony nyergeljünk is át következő szereplőinkre- a kavicsokra, akik ugyanúgy MINDIG vannak a kabátzsebekben :)! Ezeknek a mosásával kevesebb a feladatunk, nem igényelnek annyi előkészítést, cserébe sokrétűen felhasználhatók. Ugyanúgy festhetjük őket a fenti módszerekkel, dolgozhatunk filccel is, létezik kifejezetten például akril filc is. Lakkozást javasoljuk, főleg ha játék lesz az apró mancsokba – hogy a festék ne fogjon be mindent is és ne kopjon meg idővel a mű.

Készülhetnek szörnyikék, vagy sima arcocskás kavicsok. Mindkettővel játszható Brigitta ötlete, hogy rejtsünk el az udvarban néhányat, adjunk kis kosarat a gyerekek kezébe és rendezzünk kavicskereső versenyt! Madarakat, bogarakat is festhettek rájuk- és szuperül funkcionálnak a későbbiekben önálló játékként is.

Játék Ötletek

Veronika rögtönzött színpárosító játékát szívből ajánljuk mindenkinek! Nagyon egyszerű dolgokkal is rengeteget lehet játszani. Különösen jók erre a célra a “nyitott végű” játékok, amiknek több funkciója is lehet- jelen esetben a festett csigákkal lehet játszani, lehet dísz, színpárosító.

Akár memória játék is lehet , sorba rakjátok a színes csigákat és a gyermeknek meg kell jegyezni a színsort majd ugyanazt kirakni. Szintén másfajta memória játék játszható velük, ha magatok elé teszitek a színes csigákat, megfigyelitek őket. Majd Te egy kendővel letakarod, a kendő alatt pedig egy csigát a markodba veszel. Elhúzod a kendőt és a gyermeknek meg kell mondani, melyik szín hiányzik. Ha több gyermekkel játszod, akár gyorsasági verseny is lehet!

Természetesen ezek ugyanúgy játszhatók kavicsokkal is – ha festettek akkor színek szerint, ha natúrak, akkor pedig különböző formájúakkal és színűekkel. Lapos kavicsokkal építhettek tornyot, rakhattok ki krétával előrajzolt mintára vonalvezetőt, készíthettek kreatív alkotásokat!

Ha a szabadban vagytok, szedjetek botokat, virágokat, kavicsokat és készítsetek kavics képeket!

Ugye mennyi lehetőség rejlik egy egy olyan dologban is, ami nálatok is a kertben vagy bárhol séta, kirándulás közben a kezetek ügyébe akad? Ezeknek a remek tippeknek a többségét mind Ti, “Karantanyák” adtátok egymásnak , és ez úton is köszönjük azt a jó hangulatú, támogató közeget, amivé általatok a csoport nőtt!

Versek és mondókák

Végezetül pedig szeretnénk nektek néhány csigás verset ajánlani:

Donászy Magda : Csigabiga

Csigabiga háza
akárhogyan ázik,
Csigabiga bácsi
Benne sosem fázik.

Veri eső cseppje,
ki se tekint rája.
Viharos időben
a kapuja zárva.

Kicsavar a szélvész
égig érő fákat.
Suhognak a lombok,
roppannak az ágak.

Csigabiga háza
mosolyog az égre.
Esőcseppben mosdik,
törülközik szélbe.

Csigabiga háza
akárhogyan ázik,
Csigabiga bácsi
benne sosem fázik.

Gazdag Erzsi: Csigabiga néne

Körülnézett háza táján
csigabiga néne.
“Közeledik már az ünnep,
meszelni is kéne!”

Meszet oltott egy csöbörben,
s kimeszelte házát.
Olyan fehér, olyan tiszta,
nem találni párját.

Megbámulja, megcsodálja
egész erdő népe,
s háza előtt örvendezik
csigabiga néne.

Nemes Nagy Ágnes : A csiga

Húzgáltam egy kocsikát,
úgy kerestem a csigát.
Lassú állat a csiga,
betettem a kocsiba.

Jól húztam a kocsikát,
kocsiztattam a csigát.
Ne csak füvet, virágot,
lásson Ő is világot.

A blogban megjelenő fotók és nevek közzététele más helyen nem engedélyezett !