Helyes testtartás (nem csak) szülés után

Várandósság idején hatalmas fizikai változáson megy keresztül a test, de fontos tudni, hogy nem csak a méh méretváltozásai és a méh térhódítása miatti „szervvándorlások” jelentik a változást, hanem ennél sokkal kiterjedtebb a dolog.

A baba súlyának növekedésével, azaz ahogy gömbölyödik a has, fokozatosan eltolódik a test súlypontja és emiatt bizonyos izmokra, ízületekre nagyobb terhelés hárul.

Fontos, hogy ezek a változások nem illannak el a szüléssel együtt, hanem egy lassabb, odafigyelést igénylő átalakulás lesz visszafelé is. Ráadásul a baba szoptatása eleve olyan testhelyzetbe kényszeríti az újdonsült anyukákat, amihez egyrészt hozzá sincsenek szokva, másrészt pedig felerősítik a hátfájást (előre gömbölyödő testtartás). Ezen kívül pedig sok-sok hajolgatás jellemzi az első időszakot, ráadásul egy folyamatosan nehezedő és egyre inkább izgő-mozgó extra súllyal.

Nagyon gyakori a derék-, hát- és nyakfájdalom a szülést követő időszakban. Sőt, van, aki benne is felejti magát ebben a helyzetben, pedig nagyon sokszor apróságokkal is lehet már segíteni a tüneteken.

Hogyan?

  • célirányos tornával (gerinctréning, jóga, stretching, majd fokozatosan lehet nehezíteni az edzéseken)
  • helyes testtartásra odafigyeléssel
  • mindennapi mozdulatok helyes testtartással való kivitelezésével (azaz hogyan kell gerincbarát módon hajolni, emelni, gyereket babakocsiba ki-be pakolni, stb.)

Fontos tudni, hogy a szülés utáni regeneráció testedzés szempontjából három nagy részből áll: a gátizom regenerálásából (akár császárral, akár hüvelyi úton szült valaki), a hasizom rehabilitációjával (akár szétnyílt a hasizom, akár nem, hiszen egy „csak” megnyúlt hasizom sem tudja ellátni támasztó funkcióját és emiatt nagyobb terhelés hárul a gátizomra és a gerincre), illetve a helyes testtartásért felelős izmok erősítéséből, nyújtásából.

A helyes testtartásról készítettem egy rövid videót a tipikus hibákról és tippekről, hogy mire kell figyelni, hogy enyhítsük vagy megelőzzük a derék- és hátfájást.

FONTOS! A szülés utáni időszak elég flexibilis időszak, van, aki a szülés utáni pár hétre jellemző testtartást 15-20 évvel később is tudja reprodukálni, úgyhogy mindenki számára hasznos pár gondolat következik.

Gyertek és tornázzunk minden héten a Karantanya Klubban!

Máté Noémi

Pilates oktató és gerinctréner http://www.pilatest.hu