Cél a Zéró hulladék – 14 egyszerű tipp a kezdéshez

Az első Karantanya videómban általánosságban meséltem nektek a hulladékmentes, azaz zero waste életmódról. A hulladékmentes életmód eléréséhez 5 fő alapszabályát érdemes beiktatni a mindennapjaitokba.

Első olvasatra ezek nehéznek és bonyolultnak tűnnek. Ráadásul a teljes nulla hulladék elérése nem is kivitelezhető, azonban nagyon jól megközelíthető, ha a mindennapjainkat tudatosan – környezettudatosan alakítjuk, és ezeknek a szabályoknak a mentén hozzuk meg a legapróbb döntéseinket is.

A társadalmi, gazdasági rendszerben mindig akad olyan helyzet, amikor nem lehet elkerülni a szemét/hulladék keletkezését. Csak egy pár példa erre:

  • Ha cipőt vásárolsz (lehet, hogy nem hozod el a dobozt, de attól az még legyártásra került. Ha hazaviszed akkor jobb esetben felhasználod valamire)
  • Ha bármit vásárolsz, blokkot Magyarországon mindig (elméletileg) kapsz (ez ráadásul többnyire hőpapír, ami még csak nem is szelektálható)
  • Vendégek fogadásakor sem mindig sikerül hulladékmentes “ajándékot” kapni
  • Nem mindenhol oldható meg a komposztálás (bár a beltéri komposztálás egyre nagyobb teret kap, és lehetőséget nyújt akár kisebb lakásoknál is)
  • Vannak termékek, amik nem feltétlenül állíthatóak elő könnyűszerrel házilag, a megvásárlásával pedig mindenképpen keletkezik valamiféle hulladék.

És még sorolhatnám…

Mielőtt mutatok pár tippet, aminek mindennapokba történő bevezetésével látványosan tudjátok csökkenteni a háztartási hulladék mennyiségét, szeretnék egy fontos dolgot tisztázni. Óriási különbség van a hulladék és a szemét között.

Szemétnek nevezzük azt a kidobásra szánt dolgot, amely már semmilyen formában nem használható tovább, nem gyűjthető szelektíven, iparilag nem újrahasznosítható. Ezek a dolgaink kerülnek a kommunális (sok helyen fekete) szemétgyűjtőbe, amelynek további útja a hulladékégető vagy a hulladéklerakó. Itt a környezetünket komolyan terhelő sors vár rájuk.

A hulladék kifejezés azokra a kidobásra ítélt dolgainkra vonatkozik, amelyek ipari úton újra feldoglozhatóak, és másod alapanyag válik belőlük. Ezeket lehet megfelelő módon szelektíven gyűjteni. Csak a helyes szelektív gyűjtés során lesz mód arra, hogy ezeket újra feldolgozzák, és ne kelljen sok energia és környezeti teher mellett újat előállítani. Ezért a megfelelő szelektív gyűjtés rendkívül fontos lépés a környezettudatos életmódban.

Azonban nem szabad elfelejteni, hogy a szelektív gyűjtőbe kerülő hulladék is csupán hulladék, amelynek sajnos csak töredékéből sikerül megfelelő új terméket gyártani. Ennek fő oka a szelektív gyűjtés és a feldolgozás alacsony hatékonyságából ered.

Ezért a legjobb, amit tehetünk, hogy mind a szemét mind a hulladék mennyiségét minimalizáljuk.

Azonban van pár olyan terület, ami gyakorlatilag minden helyzetben, minden háztartásban könnyedén megoldható, nem kerül komolyabb erőfeszítésbe, elhanyagolható költséggel jár, és mégis látványosan tudja csökkenteni egy háztartás szemét termelését. Egy kis odafigyeléssel és tudatossággal sokat tehettek azért, hogy jelentősen csökkentsétek a szeméttermelést. Ráadásul ezeket a lépéseket akár már ma megtehetitek! Erre mutatok pár ötletet.

1. Lehetőség szerint vásárolj használt termékeket, ruhákat (még jobb, ha személyesen veszed át ezeket a lakókörnyezeteden belül – így nincs csomagolás, és minimális a szállítási költsége).

2. Amikor csak teheted sétálj, gyalogolj, kerékpározz az autó használat helyett. (habár ez nem annyira kézzelfogható, de mégis erősen szennyezi a környezetet)

3. Vásárolj tartós, műanyagmentes bevásárló táskákat (pár darab is elegendő) és ne kérj a boltban szatyrot. De még jobb, ha otthon fellelhető maradék anyagból elkészíted magadnak (lásd az első videómban, ahol varrás nélküli pólószatyrot készítettünk).

4. A vásárlásokat helyi üzletekben, piacon, kistermelőknél intézd. Ezzel a helyi vállalkozásokat, családokat támogatod, nagyobb eséllyel kapsz helyi készítésű/termesztésű vegyszermentes és szezonális termékeket.

5. Vásárlás előtt mindig gondold át, hogy valóban szükséged van-e arra a termékre. Nálunk pl. a gyerekek szívószál mániások voltak. A szívószálak elfogytak itthon, könnyen megszokták, hogy nincs, így nem vettem többet.

6. Lehetőség szerint, ha válaszd az üveges termékeket a műanyag csomagolásúak helyett (pl. a mustár ilyen nálam).

7. Vásárolj nagy kiszerelésű termékeket, ha nem tudod csomagolás nélkül megoldani. Ezek csomagolása még mindig kisebb környezeti terheléssel jár, mint a sok kicsi csomagolás. Azonban fontos szempont, hogy csak akkor válaszd ezt a megoldást, ha a megvásárolt nagy kiszerelésű termékeket otthon biztonságosan tudod hosszabb távon tárolni (pl nem lesz penészes, molyos, stb.).

8. Ne szégyellj kölcsönkérni a barátaidtól, rokonoktól. Ha olyan dologról van szó, amit csak nagyon ritkán használnál, akkor nem feltétlenül kell megvásárolni. Nálam erre tökéletes példa a fűszellőztető gép, amit évente csak kb. 2 alkalommal használnék.

9. A mai digitális világban a könyvtárak még mindig klasszul működnek – keress olvasnivalót könyvtárban. De használhatod a digitális olvasnivalókat is, ahelyett, hogy azonnal nyomtatott könyvet vásárolnál.

10. Manapság már szinte mindenkinek van mobil telefonja. Ne csak telefonálásra használd, tökéletes bevásárlólista készítésre is. Ha ragaszkodsz a bevásárló listához, akkor kisebb eséllyel futsz bele impulzus vásárlásokba, amelyek többnyire csak fölösleges vásárlásokat és elkerülhető hulladéktermelést jelent.

11. Amit csak lehet old meg digitális formában: üdvözlőkártyák, bevásárló kuponok, gyors üzenetek, buli meghívók, rezsi csekkek és azok befizetése, bank kivonatok, stb. Mondd le a nyomtatott levelek, kuponok, reklámanyagok, újságok, stb küldését, hogy csökkentsd a papírhulladék mennyiséget.

12. A kiselejtezett ruháidat sem kell a kukába dobni: adományok formájában, vagy a ruha textiljének újragondolásával a ruhák tovább “élhetnek”.

13. Az akaratlanul a postaládánkban landoló szórólapok, borítékok tökéletesek kisebb jegyzetekhez, papírgyűjtéshez. De megpróbálhatod csökkenteni a szórólap mennyiségét, ha kiírod: Nem kérek szórólapot.

14. Kerüld el a PET palackos innivalókat. A PET palack habár újrahasznosítható és szelektíven gyűjthető, de a feldoglozásuk hatékonysága alacsony (PET palackból sosem lesz újra PET palack, csupán egyéb műanyag tárgy, ami előbb utóbb végül a környezetben végzi), a többség el sem jut erre a szintre, a természetben fellelhető mikroműanyagok mennyiségét erősen növelik. Igyál csapvizet (szűrve vagy szűretlenül), szörpöt, teát, ezeket pedig saját tartós kulacsodban vidd mindig magaddal.

Biztosan vannak még hasonló egyszerűen elvégezhető ötletek, de nekem hirtelen ezek jutottak eszembe. Ezeket a dolgokat könnyedén bármelyikőtök magáévá teheti, nem kell ehhez ősanyává válni, de mégis jelentősen csökkenti egy család hulladék termelését. Nem kell a 100% hulladéktermelésre sem törekedni, elég ha apró lépésekkel haladtok ebbe az irányba és megteszitek, ami tőletek telik. Meglátjátok jobb érzés lesz, büszkén mesélhetitek a környezetetekben, hogy milyen eredményesek vagytok, és még a kiadásaitok is csökkenni fognak.