Ötletcseppek 2 – Kreatív percek, mesék, játék ötletek : blog KarantANYÁK tollából

Ötletcsepp sorozatunk második részét teljes egészében egy szuper aranyos KarantANYA, Karádi Nauzika küldte el nekünk , amit ez úton is nagyon köszönünk. Ötletes dolgokat készítettek és játszottak otthon az elmúlt hetekben, ezekből hozott most nektek egy tavaszi válogatást.

Melyik gyerek ne szeretné a pitypangot?! Ebből kiindulva úgy gondolom, hogy a következő kis történetnek minden gyermekhez el kell jutnia:

🌼 A PITYPANG LEGENDÁJA 🌼

Isten küldött egy angyalt, hogy megkérdezze a növényeket, hogy nézzenek ki.
Mindegyikük szép piros vagy fehér, nagy virág akart lenni, úgy virítani, mint egy nyári álom vagy kék, mint a tiszta ég. Csak a pitypang nem tudta, milyen szeretne igazán lenni, így az angyal még egy napot adott neki a gondolkodásra.
Imádkozva próbált dönteni és látta a napot, majd úgy döntött, olyan szeretne lenni, mint a NAP, sárga és gyönyörű.
Aztán meglátta a holdat, és meggondolta magát. Olyan szeretett volna lenni, mint a HOLD, fehér és kerek.
Aztán felfigyelt a CSILLAGOKRA, és nagyon megkedvelte őket is.

Amikor az angyal eljött, nem tudta, mit mondjon neki: Úgy lennék olyan, mint a NAP, mint a HOLD és, mint a CSILLAGOK. Nem tudok dönteni… – sóhajtotta szomorúan. Így a Teremtő teljesítette minden vágyát.

Ezért a pitypang eleinte sárga, mint a NAP, majd fehér és kerek, mint a HOLD, és mikor ráfújsz, akkor úgy szóródik szét, mint a CSILLAGOK… ☀️🌕✨ (Gyógyító ereje is ezért ilyen erős, mert összeadódik benne a NAP, a HOLD, és a CSILLAGOK ereje.)

Ha már pitypang, akkor mutatok egy szuper kreatív ötletet. Kartonpapírra alkoholos filctollal rajzolunk vázát vagy kaspót. Felette hegyes ollóval lyukakat készítünk. Ezek után a gyerkőc már gyűjtheti is bele a Napként pompázó sárga pitypangokat. A végeredmény csodaszép. Természetesen az pedig alapvető, hogy Hold formájában ráfújnak a pitypangra és megcsodálják, hogy tényleg úgy szóródik szét, mint a csillagok.

Tavaszi séták során nálunk folyamatos a kavics és csigaház gyűjtés és persze mindig mindent haza kell hozni.

Kavicsfestésről egyre többet lehet hallani, korábban már mi is kipróbáltuk. Közben interneten felfedeztem, hogy a csigaházakat is lehet festeni. Plusz kavicsképeket is nézegettem és pont a Föld napja előtt álltunk. Így jött, hogy mindezt egybegyúrom, és kisfiammal elkészítjük festett kavicsokból és csigaházakból a bolygónkat.

A festéshez temperát használtunk, majd alkoholos fekete filctollal dolgoztuk ki a részleteket. Végül pedig vastag kartonpapírra ragasztópisztollyal rögzítettem a “kincseket”.

Néhány ötletet még leírnék, ami megfordult a fejemben. Pl.: virág: közepe csigaházak, szirmai kavicsok; csiga: teste kavicsok, háza csigaházak; pillangó: teste csigaházak, szárnyai kavicsok. Kiváló közös program a gyerkőccel, és a végeredmény is rendkívül különleges.

Szerintem sokan vagyunk úgy, hogy elteszünk valamit, hogy valamire egyszer jó lesz. Utána egyszer csak azt vesszük észre, hogy nem keveset sikerült belőle összehalmozni. Na így voltam én is a Kinder tojás belsejében található sárga kis műanyagokkal.

Az alap ötletet, hogy szigetelőszalaggal Batmant lehet belőle készíteni, interneten láttam. Majd ez úgy megihlettet, hogy mindenféle színű szigetelőszalagokat beszervezve elkezdtem gyártani a kis szuperhősöket, mikor mi, illetve ki volt a kisfiam a kívánsága.

Egyrészt kiváló újrahasznosítás, másrészt a gyerkőcnek hatalmas boldogság. Elkészítésük nem bonyolult, inkább türelemjáték.

A szigetelőszalagból kisebb darabokat kivágunk, és ragasztjuk a sárga műanyagra. A szemeket kétoldalú ragasztóval teszem fel. Nálunk nagy sikerük volt, minden szülőnek jó szívvel ajánlom!

Itt a tavasz, a nyomkövetés jó kis program lehet a szabadban, az én kisfiam kimondottan szereti. Krétával tudjuk felrajzolni a pályát, viszont akiknek nincs lehetőségük és a lakásban szeretnék megcsinálni, nekik adnék egy tippet: maszkolószalag. 🙂 Én már próbáltam, könnyű vele bánni, nem hagy nyomot, ráadásul az a veszély sem áll fenn, hogy az eső elmossa.

A pálya sokféleképpen elkészíthető. Ötletként leírom, hogy én milyen akadálypályát készítettem a kisfiamnak. Értelemszerűen a “start” felirattól indul a gyerkőc, utána jön egy ugróiskola, majd hurokvonalon kell végig mennie, ezután szlalomozva kell a köröket kikerülnie, következik a cikk-cakk vonal, amelyen oldalazva kell haladnia, a csúcsokhoz kezeket rajzoltam, azokat meg kell érintenie, ezek után a “szigeteken” páros lábbal kell ugrálnia, utána jöhet a spirálon való forgás, majd hosszabb távon futás, a hullámvonalon hátrafelé kell végig mennie, végül tappancsokon lépkedve ér el a “jó munka” felirathoz.

Jó szórakozást kívánok!