Háztartásom hulladék nélkül

A fogyasztói társadalom okozta hulladék kezelése, környezetünk műanyaggal történő súlyos szennyezésének problémája egyre nagyobb méreteket ölt a Földön. Ennek hatása már kimutathatóan érzékelhető Magyarországon is. Napjainkban a háztartásokban keletkező hulladék megfelelő kezelése egyre több családban fontos kérdéssé vált, mert felismertük, hogy egyéni, és közösségi szinten is sokat tehetünk az emberi élet fennmaradásáért. … mert hiszem, hogy minden kis lépés számít.
A 2020-ban elindult járvány nagyon sokunk életét és talán gondolkodásmódunkat is gyökeresen megváltoztatta. Ahogy Takács Sánta András vendégszerző írta a Dobd ki a szemetest! című könyv II. bővített kiadásában: Egy olyan újfajta gazdasági rendszert kell tehát fölépítenünk, amely a mértékletességen, illetve a gazdasági tevékenységek természeti korlátainak elismerésén alapszik.
Az egyre elkeserítőbb híradások mellett, egyre gyakrabban jelennek meg konkrét kezdeményezések és cselekvési tervek is, melynek jómagam is híve vagyok. Tóth Andi vagyok, zéró hulladék aktivista és tanácsadó, blogger, könyv szerző, három gyermekes édesanya, háziasszony. Sokáig azt hittem, hogy környezetvédő vagyok, mert bioélelmiszereket és öko tisztítószereket vásároltam, és mosható pelenkát adtam a kislányomra. 2016. januárjában egy interneten olvasott cikk hatására drasztikus lépésre szántam magam, és elindultam a zéró hulladékos háztartás megvalósításának útján.
Saját tapasztalataim során kialakult gyakorlati tippekkel, saját használati tárgyaim bemutatásával segítem az olvasóimat az új életmód és egy új gondolkodásrendszer elindításában, amely lépésről lépésre elkíséri az olvasót a hulladékminimalizálás folyamatában.
Háztartásomban végig vitt változtatások lépéseit a honlapomon (https://hulladeknelkul.hu/) és egyéb közösségi oldalaimon folyamatosan vezetem. Valós eredményeimet, az elmúlt évek alatt szerzett tapasztalataimat könyvemben foglalom rendszerbe, amelynek kiadása (nyomtatott és elektronikus változatban egyaránt) 2018. október végén megvalósult, Dobd ki a szemetest – Hulladékcsökkentés lépésről-lépésre címmel.
2019. október végén megjelent bővített kiadás plusz témája a Társadalmi szerepvállalás – lépésről lépésre. Egy átfogó új fejezet a sikeres közösségi együttműködések indításának gyakorlatáról. Ez a könyv útmutatóként szolgálhat minden olyan ember számára, akit kicsit is érzékenyen érint a környezetvédelem. A könyvben olvasható konkrét gyakorlati tippeket a kezdőtől a haladó szintig rendszereztem, így ezzel a kézikönyvvel, mindenki képes lehet a háztartási hulladékát egyre jelentősebb mértékben csökkenteni.
Erre számíthatsz a könyvben:
szemléletformáló alapok a zéró hulladék életvezetéshez
három szinten – kezdő, haladó, és szuperhaladó – bemutatott gyakorlati lépések a mindennapi élet 6 területéről: szemlélet, bevásárlás, konyha, fürdőszoba, takarítás, kert
minden rész végén érdekességek: történelmi visszatekintés, hazai és nemzetközi statisztikák, külföldi inspirációk, bakik
minden rész végén forintosított megtakarítási potenciál egy 5 fős átlagos magyar család költségvetésére
magyarországi és Európai Uniós jogszabályi vonatkozások
alapítványok, szervezetek, gyűjtőhelyek, nonprofit vállalkozások, applikációk
társadalmi aspektusok – közösségek, család és barátok, iskola, munkahely – áttekintése
sikeres társadalmi szerepvállalás lépésről lépésre
33 kipróbált recept házilag elkészíthető tisztító- és kozmetikai szerekhez
zéró hulladék háztartás alapanyaglistája – bővített változat
magyarországi zéró hulladék életformát támogató webáruházak és boltok – bővített lista
motiváló ellenőrző lista melléklet a zéró hulladékos háztartás felé vezető egyéni út dokumentálására

A Karantanya Klub környezetvédelemmel foglalkozó felületén rendszeresen fogok jelentkezni, hogy segítsek nektek is elindulni ezen az úton, mindezt úgy, hogy minden lépés pozitív élményt jelentsen számotokra. A két hetenkénti bejelentkezéseim alkalmával élő beszélgetések és cikkek révén kaphattok bepillantást a hulladékmentes és környezetudatos életmódba. Olyan ötleteket és tippeket szeretnék megosztani veletek, amelyek egyrészt a háztartási hulladék csökkentését célozzák meg, másrészt a gyermekek környezeti nevelésében is segítséget nyújtanak.
Amennyiben bármilyen kérdésetek van, vagy szeretnétek további információkat kapni a hulladékmentes életmódról, akkor bátran keressetek meg a különböző felületeimen:

Hulladék Nélkül honlap: hulladeknelkul.hu
Dobd ki a szemetest! című könyv: lelkesedeskonyvek.com/eletmod-99
Facebook: facebook.com/hulladeknelkul
Instagram: instagram.com/hulladek_nelkul/
YouTube: youtube.com/channel/UChnNkOjE579x_4OrytmJV6A
TikTok: tiktok.com/@tothandi_zerowaste

Shopping Cart
There are no products in the cart!
Continue Shopping
0